Vi er samfunnet - Aktivitetene - i rekkefølge 

På denne siden finner du alle aktivitetene, med mer informasjon om hvordan du kan gjøre aktiviteten.




1. Reager positivt på noe noen sier eller forteller deg.

Ofte reagerer vi bare på det som kommer til tankene, og det er ikke alltid positivt. Prøv å svare positivt på det noen sier eller forteller deg. Uten å lyve. For eksempel: Hvis noen snakker om regn og dårlig vær, trenger du ikke si at du liker regn hvis du ikke gjør det. Men du kan si at det er fint at våren kommer eller at plantene får vann.


2. Send en hyggelig e-post til noen du ikke har snakket med på en stund.

Ta initiativ til å kontakte noen du ikke har snakket med på en stund. Skriv hvordan det går med deg. Kanskje du kan skrive om det du har gjort i det siste. Vis interesse for den andre personen, spør hvordan det går. Kanskje kan du sende noen bilder hvis du vil.


3. Gå til nettsiden til en utenlandsk avis og les nyhetene. Bruk et oversettelsesprogram om nødvendig.

Hvis du ikke er kjent med utenlandske aviser, kan du søke etter utenlandske aviser ved hjelp av en søkemotor. For eksempel engelskspråklige aviser. Wikipedia har også lister over aviser i forskjellige land. Utenlandske aviser har ulik informasjon, ulik oppfatning. Det er derfor viktig å lese utenlandske aviser regelmessig, for å lese "den andre siden av saken" eller mer detaljert informasjon om emnet.

.

4. Søk i ulike kilder (bøker, nettsider, videoer osv.) etter informasjon om å ta ansvar. Du kan også bruke engelskspråklige kilder hvis du vil.

Vet du hva "å ta ansvar" betyr? Og hvordan gjør du det egentlig? Finn og les informasjon om dette temaet. Selv om du allerede vet hva det er. Søk på ulike nettsteder og i bøker (bibliotek) hvis du vil. Å ta ansvar" på engelsk er "To take responsibility".


5.Si "hei" til noen du ikke kjenner.

For eksempel noen du går forbi på gaten. Eller i butikken. På jobben eller et annet sted. Du kan si "hei" eller hilse på noen på en annen måte. "God morgen", for eksempel.


6.Skriv et postkort til noen, kjøp et frimerke og send postkortet.

Har noen snart bursdag? Eller bare rett og slett for å vise at du tenker på personen(e). Send et koselig postkort. Skriv noe hyggelig på det. Og send det. Vet du ikke hvordan du skriver og sender et postkort, eller vil du lære mer om brev og postkort? I nettbutikken finner du en pdf om post.


7. Besøk nettstedet av en bedrift. En liten og/eller lokal bedrift, helst. Og send en e-post til bedriften med et godt, seriøst, oppriktig spørsmål.

Før du kjøper fra en bedrift er det godt og smart å kontakte bedriften. På denne måten kan du finne ut hvordan kundeservicen deres er. Om de er lett tilgjengelige. Om de svarer godt på spørsmålet ditt. E-post er en god måte å gjøre dette på. Det er en måte å undersøke om en bedrift er seriøs og hvor godt organisert bedriften er. Det er for små bedrifter viktig å vite hvilke spørsmål (potensielle) kunder har. Og det er hyggelig når folk tar kontakt. Ikke vær redd for å ta kontakt med en bedrift.


8. Ta papir og penn. Lag en sirkel i midten og skriv "vennskap" i den. Skriv rundt i sirkelen hvilke ferdigheter noen trenger for ekte vennskap. Hva bør noen kunne? Bruk bøker og/eller internett, hvis du trenger det.

Hvilke ferdigheter trenger man for ekte vennskap? Hva trenger man for å kunne gjøre for dette? For eksempel: være ærlig, å kunne være seg selv...  Søk på internett eller i bøker hvis du trenger det. Du kan også snakke om det med andre. Hvis du vil det, kan du farge ordene med en rød og grønn blyant. Grønn for ferdigheter du har selv. Rødt for ferdigheter du ikke har ennå. Vil du vite mer om ekte vennskap? I nettbutikken finner du en PDF om ekte vennskap.


9. Les en (papir)bok i minst 30 minutter.

Ta en pause fra datamaskinen og telefonen. Les en bok. Det er lærerikt, morsomt og avslappende. Et godt tidsfordriv når du er alene. Hvis det er lenge siden du har lest en bok, kan det være rart eller ubehagelig i begynnelsen. Men les i en halvtime. Det er bra for deg.


10. Når noen forteller (deg) noe, still minst 1 eller 2 spørsmål om det h*n forteller, før du sier din mening eller før du forteler om din erfaringer.

Det hender ofte at noen forteller noe og at andre umiddelbart gir sin mening. De har egentlig utilstrekkelig informasjon om hva personen sa. Det er bedre å stille spørsmål først, for mer klarhet. Slik unngår du å gi en mening som ikke passer med det som er sagt. Slik unngår du å dømme for raskt og hardt om noe du kan for lite om.


11. Søk etter informasjon på internett eller i bøker (bibliotek) om hvordan du kan gjenkjenne falske bilder, falske nyheter og spam. Så ikke en nettside som forteller hva som er ekte og hva som er falskt. Men en nettside som lærer deg hvordan du kan gjenkjenne det selv.

Mange mennesker er redde for mange ting på Internett. Fordi de vet ikke hvordan de kan gjenkjenne "fare". Det kan du lære. Lær å gjenkjenne farer på internett. Søk etter informasjon om hva du skal se etter. Da kan du føle deg tryggere.


12. Nevn fem positive egenskaper du har.

Alle har sine positive egenskaper og kvaliteter. Selv om vi ofte er flinkere til å nevne de negative egenskapene og kvaliteter. Se på dine positive egenskaper og nevne dem for deg selv.


13.Ta deg tid til å gjennomgå og lese nettsidene du besøker mer detaljert.

Ofte går vi inn på en nettside, gjør det vi hadde planlagt å gjøre og går. Mange nettsteder har mye mer interessant og nyttig å tilby, som vi ikke ser, fordi vi forlater umiddelbart. Ta en titt, hvem vet hvilke morsomme, interessante og nyttige ting du kan finne.


14. Søk i ulike kilder (bøker, nettsider, videoer osv.) etter informasjon om å sette grenser. Du kan også bruke engelskspråklige kilder hvis du vil.

Les informasjon om "å sette grenser". Hva det er, hvordan du gjør det, hvordan du respekterer andres grenser osv.


15.Se minst to TedTalks på YouTube.

Finn to interessante TedTalks på YouTube og se dem. Det er TedTalks om mange emner. Har du ingen inspirasjon og vet ikke hvilken du skal se? I kildelisten på denne nettsiden, under "TEDx talks" er det en rekke tips.


16. Besøk nettstedet av tre bedrifter.Små og/eller lokale bedrifter, helst. Og send en e-post til bedriftene med tilbakemelding om nettsiden. Skriv ærlig, seriøst og pent hva du liker med nettsiden og hva du ikke liker med nettsiden. Skriv også hvorfor du synes det.

Det er ofte vanskelig for små bedrifter å få kunder. En god nettside er viktig. Og tilbakemeldinger fra forskjellige personer kan hjelpe med det. Alle opplever og bruker nettsider forskjellig. Derfor er det viktig å vite hva som er positive og negative med nettsiden, slik at bedriften kan forbedre nettsiden. Vær derfor ærlig, seriøs, pent, men også kritisk. Du hjelper bedrifter med det. Hvordan ville du opplevd det, hvis du hadde din egen bedrift og du gjorde noe galt, men ingen fortalte deg det? Hjelp andre mennesker, du vil også at andre skal hjelpe deg.


17. Gå en tur i en halvtime eller mer, der du bor, f.eks i nabolaget.

Det er bra for deg å gå i mer enn 20 minutter. Det er bra for din mentale helse. Dessuten er det sosialt. Du er tilgjengelig for en prat. Du kan hilse på andre, andre kan hilse på deg. Du trenger ikke alltid å gå til skogen eller å kjøre til et sted. Du kan gå der du bor


18. Tilby hjelp til noen i en situasjon der du kan hjelpe. Si hvordan du kan hjelpe og spør om det er greit, før du begynner å hjelpe.

Mange vil kun hjelpe noen, når noen ber om hjelp. Men det er bedre og sosialt å tilby hjelp når man kan og vil hjelpe. Ikke tving noen til å akseptere din hjelp, men tilby hjelp. Hvis noen sier "ja, takk" så kan du hjelpe. Hvis noen sier "Nei takk" så trenger du ikkeå gjøre det. Snakk om hvordan du kan hjelpe og om det er den rette hjelpen noen trenger. F.eks. Når jeg er sliten tenker du kanskje «jeg kan hjelpe med oppvasken». Men jeg vil kanskje heller gjøre det selv, men det hjelper meg mye om du mater kattene. For det må gjøres nå, mens oppvasken kan vente en stund. Så ikke hjelp på -din- måte, men spør hvordan du kan hjelpe noen eller si hvordan du kan hjelpe noen og spør om noen vil det. Å hjelpe er ikke å hjelpe hvis du gjør noe som noen ikke vil. Det kan føre til mer stress og problemer i stedet for å hjelpe. Derfor er det mange som ikke lenger ber om hjelp. Ikke fordi de ikke vil ha det eller ikke trenger det. Men fordi dehar for ofte fått mer problemer enn hjelp og ikke blir hørt i det de trenger hjelp til.


19.Si "takk" til minst tre forskjellige personer og fortell dem hva du er takknemlig for.

Vi tar mange ting altfor mye for gitt. Det er viktig å uttrykke din takknemlighet oftere. Så si takk oftere. Og si også hva du er takknemlig for. Det hjelper begge/alle mennesker til å bli mer bevisst på det.


20. Søk i ulike kilder (bøker, nettsider, videoer osv.) etter informasjon om å være ærlig. Du kan også bruke engelskspråklige kilder hvis du vil.

Hva er egentlig å være ærlig? Og hva er du ærlig om? Hva er fordelene og ulempene? Du kan lære mye om å være ærlig. Søk informasjon om det og se/les det.


21. Ta en penn og papir. Skriv ned hvordan livet ditt var for fem eller ti år siden. Skriv også ned hvordan det går nå. Hva har endret seg i disse årene og hva har du gjort for å oppnå det?

Denne oppgaven kan være litt spennende. Men prøv det, det er verdifullt. Skriv din situasjon da og nå. Hva har endret seg og hva har du gjort for å oppnå det? Kanskje du jobbet veldig hardt. Kanskje du gjorde (for) lite. Ikke døm deg selv for hardt. Men vær bevisst på hva som (ikke) har skjedd. Du kan gjøre det bedre og/eller annerledes de neste fem årene, hvis du vil. Eller det samme hvis du gjorde det bra.


22. Send noen et fint brev eller postkort. Til bursdagen hans/hennes. For å feire noe. Fordi du tenker på ham/henne. Eller uten spesifikk grunn. Dersom personen bor i nærheten kan du selv legge kortet i postkassen. Eller du kan sende den med frimerke med Posten.

Brev og kort har stor sosial verdi, noe du ikke kan oppnå med messenger, e-post eller annen digital kommunikasjon. I nettbutikken finner du en pdf om Post. I den kan du lese mer om hvorfor det er viktig å skrive brev og kort, både for deg selv og for mottakeren.


23. Det er snart helg. Organiser kvalitetstid for deg selv og/eller familien din. En eller flere timer tid for hverandre og å gjøre noe som slapper av, som gjør deg glad, som gjør deg godt. Uten telefoner, uten jobb/studie, uten andre mennesker, uten alkohol eller andre usunne ting. 

Kvalitetstid handler om å hvile, forbedre helsen og virkelig ta hensyn til seg selv og hverandre. Slik at du/dere føler deg/dere bedre etterpå. Usunn mat og usunne aktiviteter gjør det motsatte.


24. Har du nylig spurt noen om råd og fått tips, hjelp og/eller råd? Ta kontakt med personen og fortell hva du gjorde med tipsene, hjelpen og/eller rådene. Selv om du ikke gjorde noe med det og kanskje fulgte noen andres råd.

Ofte er det slik at folk ber om hjelp uten å få svar. Andre mennesker bruker tid og energi på å hjelpe deg. Da er det fint for dem å vite hva du har gjort med hjelpen. Dette er lærerikt for begge.


25. Svar på noens innlegg på sosiale medier eller en annen plattform. Eller send noen en e-post som svar på noe de skrev.

Mange skriver veldig mye bra på sosiale medier eller andre plattformer. Og mange benytter seg av dem. Men skribenten får sjelden et "takk" eller "bra skrevet". Eller andre positive tilbakemeldinger eller kommentarer som for eksempel forteller hvorfor det var verdifullt for deg. Folk som deler gode ting gratis på nettet, fortjener at du også er villig til å gjøre en innsats tilbake. Bare fordi det er gratis, betyr ikke det at du bare kan ta hva du vil uten å si "takk". Det er ikke gøy for folk som gjør sitt beste, som gjør en innsats, at de får så lite (positiv) respons tilbake.


26. Lag noe å spise eller drikke til noen, uten at du vil ha noe tilbake for det.

Det er viktig å gi og ta. Begynn med å gi. Gå foran med et godt eksempel. En annen gang kan du "ta" fordi noen andre gir.


27. Støtt en liten og/eller lokal bedrift. For eksempel ved å dele et innlegg på sosiale medier, kommentere det, fortelle andre om bedriften, kjøpe noe fra bedriften (hvis du virkelig vil), osv.

Det er ikke lett for små og lokale bedrifter å skaffe seg kunder og bygge opp et godt nettverk. Du kan hjelpe og støtte dem, og det trenger ikke å koste penger. En liten innsats, men en stor gest.


28. Legg planer for uken som kommer. Skriv det ned på papir. Hvilke oppgaver må du gjøre? Hvilke mål har du? Hvordan skal du jobbe med det? 

Å lage planer hjelper deg videre. Og du kan gjøre ting i tide og i en logisk rekkefølge.


29.Gå ut. Gå en tur, arbeid i hagen, ta en kopp te eller kaffe. Lytt til fuglene. Ta bilder av naturen. Bli ute i minst en halvtime.

Å være ute er bra for deg. Det er en distraksjon. Det roer deg ned. Det gir ny energi. Det er bra for deg mentalt. Å gå en halv time er best. Men andre utendørsaktiviteter er også bra.


30. Det er søndag, gjør noe avslappende. Kanskje sammen med noen. Les en bok, legg et puslespill,spill et brettspilleller se en film.

Folk er ofte alltid opptatt. Og selv om vi gjør ting sammen, har vi egentlig ikke oppmerksomhet til hverandre. Ta litt tid for deg selv og hverandre, slapp av. Alene eller sammen.


31. Kjenner du noen med en fysisk eller psykisk lidelse eller utfordring? Søk etter informasjon om emnet. I bøker, på internett. Les om symptomene, behandlingen. Les historier fra andre pasienter. Bruk også gjerne engelskspråklige kilder.

Bruk litt tid på å lese og lære om emnet. Dette sikrer at du bedre kan forstå, hjelpe og støtte den andre personen.


32. Ta en penn og papir. Tenk over tre fine gavepakker. Sett sammen tre gode og smakfulle pakker, bestående av produkter (hovedsakelig mat og drikke) fra supermarkedet. Lag minst 1 sunn pakke.

En gave trenger ikke å være dyr. Og en praktisk gave, noe du kan spise eller drikke, er veldig fint. Også for folk med liten inntekt. Det er bra at det er en nyttig gave.


33. Vis interesse til noen du ikke snakker så ofte med og/eller ikke kjenner så godt. Spør hvordan det går. Litt småprat.

Alle fortjener oppmerksomhet. Ved å snakke med noen du ikke snakker så ofte med, blir du litt kjent med noen. Og hvem vet hvordan det vil utvikle seg. Kanskje det klikker veldig bra. Og kanskje ikke, det er også greit. Vær sosial. Det koster så lite og kan gi så mye.


34. Kjenner du noen som har det vanskelig? Spør ham eller henne "Hva vil hjelpe deg, hva trenger du, hva kan folk gjøre for å hjelpe deg?" Lytt til hva personen trenger og tenk om det er noe du kan/vil gjøre. Noen ganger kan små ting utgjøre en stor forskjell.

Mange mener at en som vil ha hjelp bør be om det selv. Det er veldig vanskelig. Å tilby hjelp til noen gjør det lettere. Det er annerledes enn å tvinge noen hjelp. Det må være personens eget valg. Men å nå ut for å tilby hjelp er veldig verdifullt. Sjansen er stor for at noen sier nei. Det er greit. Spør gjerne igjen om en stund. Situasjonen kan ha endret seg.


35. Nevn noe positivt du ser noen gjøre. "Jeg ser at du jobber hardt." "Du tar godt vare på oss." "Du er alltid i tide." "Du lager deilig kaffe."Mange mennesker gjør mange gode ting hver dag. Det er fint om det blir sett og nevnt. At du får bekreftelse på at det blir sett og verdsatt.

Det er hyggelig for alle å bli hørt og sett, å bli satt pris på og å få et kompliment. Hvis noen reagerer negativt på det, ikke bli sint. Noen mennesker er bare ikke vant til det og føler seg ukomfortable, vet ikke hvordan de skal reagere. Det betyr ikke at det ikke er bra eller ikke verdsatt. Mest av alt betyr det at det er viktig å gjøre det oftere, slik at de kan lære å bli vant til det og hvordan de kan reagere på det.


36. Prøv å ikke si noe negativt. Minst en hel dag.

En stor utfordring for noen. Fordi noen sier ofte negative ting. Kanskje til og med uten å være klar over det. Prøv det, gjør ditt beste!


37.Send en tekstmelding til noen du ikke har snakket med på lenge og spør hvordan det går.

Det er fint når noen viser interesse og gir deg beskjed om at de tenker på deg.


38. Legg noe lite og fint i postkassen til noen. Et postkort, et brev, noe godt å spise eller drikke (ingen produkter som kan være avhengighetsskapende eller skadelige) med en liten hilsen.

Det er hyggelig å bli overrasket med noe lite. Det handler ikke om dyrt, spesielt eller stort. Det handler om gesten. Det kan være noe lite og billig. Det er fint å vite at noen tenker på deg og setter pris på deg.


39. Komplimenter deg selv. Hva gjør du bra? Skriv komplimentet på en lapp. Gjør det et sted der du ser det av og til.

Ja, du gjør også ting bra. Hvis du ikke kommer på noe, må du tenke lenger og hardere. Vær forsiktig så du ikke saboterer deg selv.


40.Gi noen på en vennlig og respektfull måte, ærlig svar eller tilbakemelding,

Å si noe hyggelig eller si det du tenker noen andre vil høre virker hyggelig, men er ikke hyggelig. Det skader tilliten og skuffer fremfor alt. Vær ærlig, sørg for at noen kan stole på deg. I tillegg hjelper ærlig tilbakemelding mer enn «hyggelige løgner». Å være ærlig kan også gjøres på en snill og respektfull måte. Hvis du ikke vet hvordan du gjør det, ta kontakt med Kaiehuset, jeg lærer deg gjerne.


41.Spør forskjellige personer og selskaper om visittkortene deres. Samle minst fem i nær fremtid.

Du kan beholde kortene selv eller kanskje gi dem til personer som kan være interessert i bedriftene. Se kortene. Hvilke likheter og forskjeller er det? Finnes det en link til en nettside? Besøk nettsiden.


42. Hvis du har økonomisk mulighet, kjøp noe lite og vanlig å spise eller drikke til noen og gi det til ham eller henne. For eksempel en boks te, litt frukt, en pose nøtter. (Husk at noen kan ha allergier eller en spesiell diett).

Kontakt med andre mennesker handler om å knytte, gi og ta. Kjøp noe å spise eller drikke og gi det. Det er en måte å gjøre det på. Ikke bare bli på din egen øy, men gi, knytt, så kan du på en dag også 'ta'.


43. Det er folk som jobber for oss hver dag, og vi tar det for gitt at de gjør det. De ansatte i supermarkedet, postbudet, søppelmenn osv. Si «takk» til dem. Eventuelt med en kort prat eller en liten gave om du vil det. Men det er ikke nødvendig. Husk at det handler om gesten, ikke om hvor mye penger du bruker eller om å imponere.

Alle trenger å bli hørt og sett i livet. Å bli verdsatt.


44. Et tema å tenke over. Hvordan hjelper og støtter du mennesker rundt deg, til å nå sine mål? Hvordan hjelper og støtter folk deg til å nå dine mål?

I sosiale relasjoner er det viktig å hjelpe og støtte hverandre. Er du en god venn for andre? Er andre bra for deg?


45. Gjør alt du gjør bevisst og med oppmerksomhet.

Fordi du gjør mange ting ubevisst, oppstår det mange problemer. Prøv å gjøre ting mer bevisst. Det vil hjelpe deg til å forstå ting bedre og unngå problemer.


46. Gjør noe uten maskin som du vanligvis ville gjort med en maskin. For eksempel å gå til butikken i stedet for med bil. La tøyet tørke på linjen, i stedet for i tørketrommelen. 

Spar miljøet. Alt hjelper. Uansett hvor lite det er. Det er bra for helsen, og det sparer også på lommeboken.


47. Følg tre små og/eller lokale bedrifter på sosiale medier.

Små og lokale bedrifter kan alltid bruke din støtte. Dessuten er det interessant å vite hva disse selskapene har å tilby.


48. Hvilken ferdigmat er din favoritt? Det er helg. Lag maten fra bunnen.

Ferdigmat kan noen ganger være smakfullt og enkelt. Men å lage det selv er mye sunnere. Og noen ganger billigere også. For man kan ofte lage mer ut av maten med ingrediensene. Ta deg tid til å lage det selv. Bra for deg og helsen din.


49. Har noen hjulpet deg eller er det noen som gjør noe gratis/frivillig for deg? Uttrykk din takknemlighet. I alle fall med "(Tusen) takk". Hvis du vil gi noe, kan du gjøre det, men sørg for at det er passende. Til småting er det nok med f.eks en boks te, litt frukt og/eller en sjokoladeplate, en liten plante, blomsterløk til hagen. Hold det enkelt. Det handler om gesten.

Alle trenger å bli hørt og sett i livet. Å bli verdsatt.


50. Skriv et håndskrevet brev til noen. Med noe fint. Et bilde, en tegning, en avisartikkel, en tepose, noe lite. Du kan sende den i posten i morgen.

Det er alltid kjekt å finne noe fint i postkassen. Hva med et gammeldags brev! Brev og kort har stor og viktig sosial verdi. Det er viktig å fortsette å bruke innlegget. Gjør det og du vil merke hvor gøy det er. Du kan lære og lese mer om post her.


51.Be noen å delta i «Vi er samfunnet 2024».

Jo flere som deltar, jo bedre er det for samfunnet.


52.Fortell noe positivt om noen, til noen andre.

Vi er alle kjent med å snakke bak ryggen av folk og sladre. Si noe positivt og hyggelig om noen andre. Hva gjør den personen bra, hva setter du pris på ved den personen? Vær seriøs og respektfull og ikke bruk det til å trekke noen andre ned.


53.Plant frø av frukt og grønnsaker hvis du vil ha en grønnsakshage.

Det er en god tid å plante frø. Dessuten kan det spare penger.


54. Det er vår, rengjør huset. Rydd opp, kast. Åpne vinduene. Lukten av rengjøringsmiddel/såpe.

En frisk ny begynnelse etter den varme, mørke, støvete vinteren.


55. Hvis du er sammen med flere personer hjemme eller på jobb, kan du lage en tallerk med forskjellig snacks. Velg ulike typer produkter, slik at personer med allergier eller som ikke kan spise visse ting, i det minste kan velge noe. Tenk på frukt, grønnsaker, nøtter, chips, sjokolade, kjeks, lakris osv.

Ofte har folk kake eller en eller annen type snacks. På grunn av dette må folk noen ganger si nei, og personen som gir det føler seg avvist. Hvis noen ikke kan spise noe på grunn av allergi eller helse, er avvisning ikke rettet mot deg som person, men mot maten. For å spare deg selv og dine gjester for slike negative opplevelser, lag flere små snacks slik at alle kan velge hva de vil uten at det fører til negative følelser.


56. Trenger du en gave til en som har alt? Se etter små og lokale bedrifter, de har ofte unike produkter og tjenester. På denne måten hjelper du også små og lokale bedrifter.

Alle kjenner store butikker og bedrifter. Men små og lokale bedrifter er ikke kjent for alle. De tilbyr ofte produkter og tjenester som andre selskaper ikke tilbyr. Hjelp deg selv og personen som mottar gaven ved å finne en unik gave, hjelp en liten og/eller lokal bedrift å tjene penger. Usikker på om et selskap er pålitelig? Kaiehuset kan lære deg hvordan du undersøker og ser det.


57. Hva er det du savner i samfunnet? For eksempel et brev i posten. Eller at noen hjelper eller støtter deg. Ekte vennskap eller noe annet? Gjør du disse tingene selv?

Ta initiativ, gå foran som et godt eksempel, gi det du selv ønsker å motta fra andre. Ikke vent på at andre skal gjøre det først. For da vil alle vente på alle andre, og kommer det aldri til å skje. Begynn selv, begynn nå.


58.Gjør tre ting som vil spare energi og/eller miljøet. F.eks. Heng tøyet på vaskesnoren i stedet for å legge det i tørketrommelen.

Noen ganger er vi så vant til å bruke bilen, vaskemaskinen, oppvaskmaskinen og andre hvitevarer at vi glemmer at vi kan klare oss uten. Ta med egen (gjenbruks)pose til butikken. Gjør en liten mengde vask for hånd en gang. Bra for miljøet, bra for deg, bra for lommeboken.


59. Søk i ulike kilder (bøker, nettsider, videoer osv.) etter informasjon om å jobbe strukturert. Du kan også bruke engelskspråklige kilder hvis du vil.

Å jobbe strukturert er veldig viktig. Men ikke alle har lært hvordan man gjør det. Les og lær om det. Det kan hjelpe deg mye i livet ditt.


60. Rydd opp på sosiale medier. Slutt å følge personer og selskaper som du ikke lenger synes er interessante eller som klager mye og er negative. Følg nye mennesker og bedrifter som du synes er interessante, som er aktive og positive.

Noen mennesker føler at sosiale medier er så mye klaging og negativitet, sosiale medier får dem til å føle seg dårlig. Ofte er det på grunn av personene, bedriftene, gruppene (etc) vi har valgt å følge. Ved å slutte å følge de negative personene, bedriftene osv. og følge nye positive mennesker, bedrifter osv. vil du ha mer nytte av sosiale medier og føle deg bedre.


61. Ta penn og papir og lag to lister. På en liste skriver du ned alle tingene som går bra i hverdagen. På den andre listen skriver du ned alle de tingene som ikke går bra i dagliglivet. Skriv etter hver ting som ikke går bra i hverdagen ned, hva du skal gjøre for å prøve å forbedre situasjonen. Velg noe som er bra/positiv, oppnåelig og som du har kontroll over.

Hvordan går det med deg og livet ditt? Hva går bra og hva går ikke bra? I dag skal du lage en plan for å jobbe med de mindre gode tingene. Og hvem vet, de nåværende negative tingene kan havne på positivlisten neste gang.


62. Ta en titt rundt i huset. Hvilke bilder henger der? Er det et godt tidspunkt å erstatte bilder eller legge til nye? Finnes det bilder av morsomme, hyggelige og spesielle positive situasjoner? Ting som minner deg om godt, kjærlighet, tillit, sikkerhet og så videre?

Noen ganger forblir interiøret vårt det samme i lang tid. Mens det noen ganger er negative minner og følelser knyttet til det. Noen ganger er det bra for innovasjon. For andre minner.


63. Ikke gjør noe i tre eller fem minutter. Ikke spis, ikke drink, ikke prat, ikke TV/PC/telefon, bare sitt og gjør ingenting.

Mange holder seg opptatt for ikke å tenke. Ta litt tid for deg selv. Selv om det bare er noen få minutter. Ingen andre ting som krever din oppmerksomhet på en stund. Men bare du, deg selv og dine tanker.


64. Plukk opp minst tre stykker søppel fra gaten. Kast det isøppeldunken e.l.


65. Ta en titt i kjøkkenskapene for å se om det er produkter som har vært der lenge og/eller som du bruker lite eller ikke i det hele tatt. Se om du kan lage et måltid med det.


66. Prøv å ikke bruke de store selskapene/nettsidene på en dag. Slik som Google, Facebook, Schibsted osv. Prøv å se etter alternativer.


67. Besøk nettstedet til en liten (lokal) bedrift. Ta deg tid til å se på nettsiden og lese tekstene.


68. Hvis du er på sosiale medier, se hvem du har blokkert og gi minst to personer en ny sjanse. Fjern blokkeringen av dem i minst to dager.


69. Gå en tur og fotografer minst 15 forskjellige arter, ville dyr (ingen katter, hunder, men insekter, fugler osv.). Hvis du vil, kan du dele denne aktiviteten over flere dager.


70. Det er søndag. Ta deg tid til å være kreativ. Kanskje med gamle sokker, papir og kartong du har kastet og andre materialer som du kan gjenbruke. Bare å hekle, strikke, brodere eller andre kreative hobbyer er også bra. Kanskje du kan lage postkort til å sende?Eller en liten hjemmelaget gave til noen?


71.Lag en økonomisk oversikt over dine inntekter og utgifter. Hva går bra og hva kan forbedres?


72. Noe å tenke over. Hva gjorde du da du var ung og ikke hadde telefon/datamaskin ennå, eller da telefoner eller datamaskiner ikke fantes ennå? Hva slags aktiviteter gjorde du? Ville det vært gøy å gjøre noe sånt igjen i dag? Ja, også voksne kan lage snømann, leke med Lego eller høre på musikk og synge med.


73.Ikke klag om ting du ikke gjør bra selv. Gjør det selv bra først, så har du 'rett' til å klage.


74.Er det en oppgave som noen alltid gjør alene? Gjør det en gang sammen. Måke snø sammen. Handle sammen. Gå tur med hunden sammen.


75. Vis interesse for noens hobby, arbeid eller egen bedrift. Still spørsmål.Spør om personen kan vise noe av arbeidet. Bilder, nettside, noe annet?